BLOĞUMA HOŞGELDİNİZ

OĞLUMLA EVDE MACERALARIMIZI,ETKİNLİKLERİMİZİ,YAPTIĞIM ŞEKERLERİ...

OKUDUKLARIMI,GÖRDÜKLERİMİ,İLGİMİ ÇEKENLERİ...

BURADA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BADEM ŞEKER EVİ






5 Mayıs 2014 Pazartesi

Zenginlik Dediğin... Asma Yaprağı Nasıl Dondurucuya Konur?

 
 
ZENGİNLİK DEDİĞİN;
Huzurla aldığın nefes,
İyilikten ayrılmayan iç ses,
Şükür edebildiğin sağlık,
Sana da çevrene de hayrı dokunan varlık,...
Birlikte saatlerce susabildiğin bir eş,
Birlikte ağlayabildiğin bir dost...
İyi günde kötü günde yanında olan AİLE.
 
***
 
Herkese yağmurlu bir günden merhabalar
Kaç haftadır pazara yağmurlar sebebi ile gidemedim ama etrafta asmaların çıkmış olduğunu gördüm
bu yılda asma yaprağından salamura yapmak isteyen takipçilerim için post hazırlama kararı vermiştim.Geçen yıl o kadar çok almışım ki hala bitiremedim bu nedenle bu yıl fazla almayı düşünmüyorum ama almazsam da hatrı kalır.
Geçen yıl Ege asması almıştım çok lezzetliydi yapraklar
Bu yıl Tokat asması almayı düşünüyorum kısmetse (haftaya nasip olur da gidebilirsem)
Yaprakları ben salamura yapmıyorum.
Bu konuda ne kadar başarılıyım bilmiyorum göze alamıyorum çünkü üzerinden su eksildikçe küf yapabiliyor bende bu riski göze almak istemediğim için dondurucuya koyuyorum
 
tarifin detayı için tık tık
 
 
 
 
tüm yapmak isteyenlere kolay gelsin
 
 

2 Mayıs 2014 Cuma

Mantar Dolması

Herkese hayırlı cumalar olsun Rabbim dualarımızı kabul etsin inşallah.
bu aralar biraz daha kendime ve mutfağa vakit ayırabiliyor olsam da hala kpss ye çalışmalarım devam ediyor.Rabbim tüm çalışanların emeklerini boşa çıkarmaz yerleşiriz inşallah.

bu aralar ben neler yapıyorum bahar gelince eve yeni ciciler yapıyorum eskiden çok yapmıştım bu magnetlerden yine yapmaya başladım arada kafamı dağıtıyor iyi oluyor

 
uzun zamandır süre gelen bir kapı süsüm var tam bir deli işi diyorum ben ona 3 yıl evvel yapmaya başladığım ama tembelliğim dolayısı ile hala bitmeyen bir kapı süsü bu gidişle hiç bitecekmiş gibi durmuyor :D
 
yeni bahar kuşlarına takmıştım kafamı uzun zamandır sağolsun eşim almış
 
 
ben çok sevdim bu kuşu
 
bahar kuşu olur da bahar da baba evinden mis gibi nane ve dereotu toplanmaz mı ?
 
 
 
elbet toplanır...
 
evett yeter artık Zeynep tarife gel diyeceksiniz diye korkup başlıyorum artık
 
bloğumu takip edenler mantar sevmediğimi bilirler
sevmiyor olsam da bencil değilim eşime yapıyorum kendime de yapıyorum ama yemeyip yine eşime veriyorum .
 
işte tarif
 
 
mantar
kaşar peynir
tuz
zeytinyağı
 
 
mantarların ortası çıkarılır içleri tuzlanır ve zeytinyağı ilave edilip
175 derecelik fırında 15 dakika pişirilir
15 dakika sonra içine rendelediğimiz kaşar peynirleri konulur
tekrar fırınlanır ve 10 dakika daha bekletilip servis edilir
afiyet olsun
 
 
 
 
 

1 Mayıs 2014 Perşembe

Çabuk Havuç Turşusu &Zeytinyağlı Havuç



 

evimde her zaman havuç bulunur çokça tüketiriz
sadece yazın almıyorum sonbahara kadar bekliyorum ama hergün yesem bıkmam dediğim bir sebzedir.evde uzun zamandır bekleyen havuçlar vardı bende bozulmadan el atayım dedim.çabuk havuç turşusu imdadıma yetişti hem değişik bir tat olarak sofrada yerini alacak hem de havuçlar değerlenecek
hadi buyrun tarife:
3 adet havuç
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sirke
2çorba kaşığı zeytinyağı
tuz

bu tarifi annemde daha önce yemiş ve resmini paylaşmıştım ama ancak denediğim için tam tarifi şimdi verebiliyorum.
havuçları kesip haşladım
servis tabağına alıp haşladığım havuç suyundan 2 çorba kaşığı üzerine ekledim
2 çorba kaşığı sirke ve zeytinyağını tuzu ve sarımsağı ilave ettim
yaklaşık 2 saat dinlendirdim ve işte turşumuz hazır (haşlandığı için zeytinyağlı havuç mezesi gibi tadı var hafif bir lezzet.havuçları çok haşlamayın biraz diri kalsın )
afiyet olsun


YUMURTA KAPAMA TARİFİ

herkese merhaba öncelikle kandiliniz mübarek olsun Rabbim tüm dualarımızı kabul etsin.
uzun zamandır yapmak istediğim ama çalıştığım için doğru düzgün kahvaltı yapamadığımız için bir türlü elimin değmediği bir tarif yumurta kapama. artık kahvaltı yapabildiğim için sık yapacağım tarifler sırasına girebilir.
 
malzemeler 2 yumurta
1 kaşık tereyağı
toz kırmızı biber
karabiber
nane
çok az kekik
tuz
 
yumurtalar haşlanır ve ikiye bölünür
tereyağı kızdırılır üzerine toz biber ilave edilir nane ve tuz konduktan sonra yumurtalar eklenir.
1 -2 dakika bu şekilde pişirilir ve servis edilir(ben karabiber ve kekiği en son koydum acımsı tadı olabileceğini düşündüm )
 
afiyet olsun..

30 Nisan 2014 Çarşamba

Üç Aylar..



Herkese selamlar olsun..
Hayırlısı ile Üç aylara girdik çok şükür.
Recep ,Şaban,Ramazan ayları Rabbimizin af ve mağrifetinin  feyiz ve bereketinin bol olarak ihsan edildiği mübarek aylardır. Bu aylarda yapılan ibadetler çok değerlidir.
Efendimiz Recep ayında 'ALLAH'IM RECEP VE ŞABAN'I BİZE MÜBAREK KIL BİZİ RAMAZAN'A KAVUŞTUR' diye dua ederdi ( C. Sağir)
Bu ay içinde bol dua edelim Rabbim bizlere bolluk bereket hayır kazançlar versin
hastalara şifa dertlilere deva borçlulara edalar versin.
bizleri dinine layık kullardan kılsın. kimin ne derdi varsa yardımcısı olsun günahlarımızı affetsin kabir azapları çektirmesin inşallah.

2 Nisan 2014 Çarşamba

ANNE MUHALLEBİSİ

Herkese merhaba
ne zamandır yapmak isteyip bir türlü elimin değmediği türlü türlü bahaneler uydurduğum bir tarif muhallebi.Kaç kez tarif aldım annemden.ya tutmazsa ya yapamazsam derdi vardı annem kalmaya geldiii hazır anamı bulmuşken özlediğim yemekleri bir bir yaptı. Muhallebiyi de yaptı elbet.Gördüm öğrendim gerçi biraz da benim tembelliğimdi bilsemde yapmak içimden gelmedi.Artık ev hanımlığına adım atmışken bol bol yapmak isteyip yapamadığım tarifleri denicem ama elbette yine önceliğim KPSS ne yazık ki şu sıralar sıkı çalışma içerisine girmem gerektiğini biliyorum. Ama evde olmam sizlerden ayırmıcak beni ona seviniyorum hem çalışıp hem ders yapmak hem evin işleri ile ilgilenmek gerçekten çok zordu.İnşallah en kısa zamanda hedeflerime kavuşabilirim.Çok daha iyi yerlerde çok daha iyi insanlarla(bunu söylemek kolay değil psikolojik olarak da yıprandığım bir yerde çalıştım inş. daha iyi olacak herşey) çalışırım.
şimdi anne muhallebisi tarifine geçiyorum

Malzemeler
1 kilo süt(5 bardak)
5 kaşık toz şeker
3 kaşık pirinç unu

sütü iyice kaynatınız (bir taşımlık)
şekeri ilave edip karıştırınız
içine su ile açtığımız pirinç ununu ilave eviniz ( su ile açarken 3 kaşığa 3 kaşık su gibi )
iyice topaklanmaması için karıştırınız
katılaşınca ocaktan alınız afiyet olsun....

27 Mart 2014 Perşembe

Süt dondurucuya konur mu? Tutmayan yoğurdu ne yapmalı ?

 
 
 
SÜT DONDURUCUYA KONUR MU?

uzun zamandır süt alıcam diye çırpınışlarım devam edip durdu
sütçü bulamadım buldum aradım gelmedi uğraşlarım sonrası tesadüfen süt ürünleri satan bir dükkana rastladım ama 5 kilo aşağısını vermiyoruz dedi. düşündüm taşındım denemekte fayda var dedim ve aldım. sütü kaynatmadan dondurucuya koydum.
1 hafta kadar bekledikten sonra çıkardım ve çözdürdüm
oluyormuş sonuçtan memnun kaldım hiçbir değişiklik yoktu
kaynattım.
Püf nokta:  sütü çok fazla çözdürmeden ocağın en küçük gözünce kısık ateşte kaynatınız çözülünce ocağı açınız.



YOĞURT TUTMAZSA SÜT NE YAPILIR?

Eğer yoğurdunuz mayalanmazsa panik yapmayın.
kaynattığım sütü mayaladım fakat üzerini iyi örtemedim ya da tutmadı bilemiyorum sabah hüsrana uğradım işe gidicem vaktim yok ne yapsam ne yapsam fırın yine işime yaradı taktım fişi önce yüksek ısıda ısıttım ( evde vaktiniz varsa yüksek ısıya almanıza gerek yok) mayalanmayan sütü ocağa koydum dereceyi 150 ye getirdim 10 dk beklettim
baktım ki ne göreyim evett işte oluyor
fırını kapadım akşam döndüğümde 5 dk daha taktım ve dolaba aldım
yoğurdum tuttu artık ya tutmazsa diye üzülmek yok fırın imdada yetişiyor

sevgiler canlar

21 Mart 2014 Cuma

Zaman İsraf Zamanı Değil Tasarruf Zamanı...







Herkese merhaba hayırlı cumalar diliyorum
Bu mübarek günde ettiğimiz tüm dualar kabul olsun inşallah.
Uzun zamandır paylaşmak istediğim bir konu aslında
Mutfağımda neler oluyor'un mutfağında nasıl tasarruf ediliyor.
Ben eskiden beri tutumlu biriyimdir ve sahip olduklarımı israf etmemeyi bir alışkanlık haline getirdim.Evlenmeden önce anneme karışırdım yok suyu çok açma yok boşa akıtıyorsun diye.Evlendim eşimide kendime uydurdum.Çok şükür ikimizde bu konuda birbirimize bilmediklerimizi öğrettik.İlkokul da ev ekonomisi dersleri olurdu iple çekerdim.Reçel nasıl yapılır bundan nasıl katkı sağlanır kavanozun dibinde kalanlar nasıl değerlendirilir şekerlenirse nasıl açılır?
Eve gelir anlatırdım sanırım ben boşuna iktisat okumadım.Zamanla teknoloji ilerledikçe internetten araştırdım bilmediklerimi öğrendim tecrübe edindim.Tüm bildiklerimi evde uyguladıklarımı sizlerle paylaşmak istedim
Sizlerde ufak detaylarla aslında epey tasarruf yapabilirsiniz ama şuna değinmek isterim ki bunları zamanla alışkanlık haline getirin zoraki hiç bir şey olmaz zamanla sıkılırsınız.
*markete gitmeden önce liste hazırlayın bu listenin dışına kesinlikle çıkmayın ihtiyacınız olmayan ürünleri almayın.kasaya geldiğinizde önünüzde çok lezzetli şekerler çikolatalar sizi bekliyor olacak aman kanmayın nasılsa ucuz diyip sepete üçer beşer atmayın
*pazar alışverişi yaparken bu hafta hangi yemekleri yapıcam diye önceden planlayın ve alıcağınız sebzeleri o plana göre seçin yoksa buzdolabında 2 hafta bekleyen sebzeleri atmak zorunda kalıyoruz.
maydanoz nane marul gibi yeşillikleri 2 çeşit alın.
*erzak listesi yapın neyi ne zaman aldınız bilin kullanma tarihlerini sürekli gözden geçirin
*salata kabuklarını atmayın zaten sebze ve meyverin kabukları daha faydalı
salata kabuklarından cacık portakal limon kabuklarının rendesinden kek yapabilirsiniz
çok birikirse buzdolabı poşetinde dondurucuda biriktirin
*limon ve portakal kabuklarından evde doğal bulaşık makinası kokusu yapın
ben kaşıklığın içine koyuyorum makine mis gibi kokuyor ekstra ücret ödemeden ve kimyasallardan uzak durarak koku elde etmiş oluyorum
* pilavdan artan pirinçlerle yayla çorbası ve pirinç çorbası yapabilirsiniz
dolma içlerine kırık pirinç kullanın marketlerin açık bakliyat satan reyonlarından uygun fiyata alabilirsiniz.
*ekmekler kalırsa galeta unu yapın köfte harcına koymak için çekip dondurucuya koyun bayat ekmek pizzası tirit yemeği yumurtalı ekmek yapabilirsiniz
*patatesi bir kapta yıkayın bu su ile çiçekleri sulayın
*kıymayı eti tavuğu aldığınız gibi yiyebileceğiniz ölçülerde ayırın dondurucuya koyun
eti tavuğu haşlayıp suyunu kullanın ekstra bulyon kullanmayın zaten içlerinde neler var bilmiyoruz
*yoğurdu evde kendiniz yapın(ben bunu yeni uyguluyorum çok sağlıklı oluyor ohh içim rahat)
*bakliyatları haşlarken en az 3 yemeklik haşlayın buzdolabı poşetlerine ayırın dondurucuda saklayın her seferinde ocak yanmamış olur ayrıca elinizin altında oluyor pratik
*buzdolabı ısı ayarlarını yaz kış kontrol edin kışın 2 derecede bırakıyorum ben
ayrıca dondurucudan bir şey çözdürüceksem buzdolabının altına koyuyorum böylece alt kısmı soğutmuş oluyorum daha az elektrik gidiyor.
buzdolabı raflarına örtü örtmeyin temiz olsun diye bazı bayanlar yapıyor bunu dolabınız daha fazla enerji sarfediyor
*bulaşık makinası parlatıcısı yerine sirke kullanın hem doğal oluyor.organiğe takmış durumdayım zaten
*diş fırçalarken suyu fazla akıtmayın.
*kullanmadığınız fişleri prizlerden çekin.Ben ilk duyduğumda çalışmayan bir şey elektrik çekmez dedim ama denedim gerçekten faturam farkediyor yaklaşık 1 yıldır hiç takılı bırakmıyoruz
*makinalarınızı 10 dan sonra çalıştırın (ben bunu bazen uyguluyorum )
*ekstra temizlik ürünlerine para vermeyin evde sirke varken hiç gerek yok yerleri camları sirke ile silin,yok içime sinmez deterjansız derseniz birkaç damla bulaşık deterjanı damlatın
*elektrik süpürgesinin torbasını zamanından önce temizleyin çünkü bu şekilde çok elektrik çekiyor
*kıyafet tasarrufu da yapın ihtiyacınız yokken stres atıcam deyip almayın.
benden bu kadar sizinde uyguladıklarınız varsa paylaşın
İsraf etmek dinimiz gereği haram atmadan önce giyemeyen var yiyemeyen var düşünelim
çevremizde ihtiyacı olan birilerine giymediğimiz eşyaları kıyafetleri verebiliriz
evde yemeğimiz çoksa paylaşabiliriz.
Yalnız bazen abartan insanlarda görüyorum çevremde pintilik derecesinde bunu da yapmayalım
Allah ım bunu da uygun görmüyor hem paylaşmayı bilelim hem tutumlu olmayı
Sevgiler...

18 Mart 2014 Salı

Salça Kutusunda Küfleniyorsa Ne Yapmalı?

 
 
Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma.

(İSRA SURESİ / 26)
 
***
 
 


Herkese merhabalar bugün yıllarca çözüm bulamayıp yarısını kullanıyorsam yarısını neredeyse ziyan ettiğim bir konuya değinmek istedim.İsrafa evlenmeden önce de karşıydım her zaman dikkat ederdim ama evlendikten sonra daha çok kıymet bilir oldum.Dinimiz gereğide abartmadan tutumlu olmamız gerekmekte.Bu nedenle herşeye dikkat ederim.
Malum ki salçalar açıldıktan sonra kenarları beyazlaşıyor.
Çok düşündüm acaba iyi mi kötü mü ,
 katkı maddesini daha az kullandıkları için mi beyazlaşıyor yoksa kalitesizliğinden mi
Birçok marka denedim ama hep aynı şeyle karşılaştım.
Ben çok fazla konserve salça kullanmıyorum.
Genelde yazdan hazırladığım salçalarla idare ediyorum
Yemeklerde zaten 2 kişilik olunca bir kutu salça epey gidiyor
 İçim elvermedi
o kutudan alıp yemeklere koyamadım salçayı.
Bende kendime pratik bir yöntem buldum.
salçayı açtığımda 1 çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı su ekleyip kavuruyorum
içine de 3 çay kaşığı tuz ekliyorum sıcakken kavanoza koyup soğuyunca dolaba kaldırıyorum.
Bu yöntemi neredeyse bir yıldır deniyorum kenarlarda ne beyazlaşma ne küf oluyor
yalnız sıvı yağ ve tuz eklediğimiz için yemekleri daha az tuzlu ve yağsız yapıyorum.
birde yarım kiloluk kavanozlara koyarsanız daha iyi oluyor.
 
iyice kavurun


yarım litrelik kavanozlar daha uygun salçanızı  bir litrelik kavanoza koyacaksanız yarısına geldiğinde tekrar yağ ve tuz ilave ediniz
 
 

17 Mart 2014 Pazartesi

Evliliğinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler







Geçen gün Nihat Hatipoğlu Hocamızın  evliliğinizde dikkat etmeniz gerekenler başlıklı yazısını okudum ve sizlerle de paylaşmak istedim.


* Aile içinde şakalaşmayı ihmal etmeyin.
*Eşiniz için bakımlı olun
*Ailenizin yanında eşinizi sevindirin.Övün,saygıyla anın
*Evliliğinize hiç kimseyi karıştırmayın Etraftakilerin sözleri ile hareket etmeyin problemi evde çözün
*Aşırı kıskançlık duygusuna kapılmayın
*Sadece kendinizi haklı görmeyin.ona fırsat verin sorun danışın
*Eşinizin akrabalarına saygı gösterin
*Eşinizin kusurunu örtün.ortalıkta konuşmayın eleştirmeyin
*Bazen eşinize beklemediği sürprizler yapın
*Sırlarını saklayın.Özeli hiç konuşmayın.
aile mahremiyeti en önemli mahremiyettir kimseyi ortak etmeyin
*Kibar ve nazik olun
*Eve girerken gülümseyin.dışardakini dışarda bırakın eve sıkıntı taşımayın
*Sinirlenince sükuneti koruyun
*Evde çocuk bakımında eşinize yardım edin
*Onu sevdiğinizi söyleyin
eşinize bazen bugün daha güzelsin diyin.
*Ona güvenin
*Helal rızık yedirin
*Tatile eşinizle gidin.Lokantada yemek yerken bile ailenizle yiyiniz
*Ev işlerinde yardımcı olun.

Bunları deneyin.Çünkü yıldan yıla hazımsızlığımız umutsuzluğumuz ve boşanmalarımız çoğalıyor.Basit bir sebepten dolayı boşanmak kainatı yıkmak gibidir


NİHAT HATİPOĞLU

15 Mart 2014 Cumartesi

BİTKİSEL ATIK YAĞLARINIZI LAVABOYA DÖKMEYİN

 
 
 
merhaba bugün birçok kişinin aslında bilip ama yapmadığı bir konuya değinmek istiyorum.
bunu ilk evlendiğimde bende yapıyordum sonra öğrendim ki 1 litre yağ 1 milyon litre suyu kirletiyormuş.zaten biz insanoğlu ekolojik dengeye fazlası ile zarar veriyoruz bari bunu yapmayayım dedim ve 5 kiloluk ped şişelere kullandığım atık kızartma yağlarını biriktirmeye başladım.
alo atık yağ hatları var 444 28 25
her ilde aynı telefon mu bilmiyorum ben daha önce aramadım biriktirdiklerimi çöpe konteynerlarının yanına koydum bu da ne kadar doğru bilmiyorum Çorlu da atık yağ hattını bilen var mı
daha önce belediyenin sunduğu bir hizmet vardı ama şuanda yok sanırım hiç görmüyorum araçları
gerçi daha birikmesine çok var çok yağ kullanan insan değilim ama yine de günün birinde bu şişe de dolmuş olacak arkadaşlar sizden ricam lütfen bulunduğunuz ilde böyle bir hizmet var mı araştırınız ve üşenmeden biriktiriniz
 
herkese sevgiler....

14 Mart 2014 Cuma

ÖNERDİKLERİM


Herkese hayırlı cumalar
bugün sevdiğim tarifleri paylaşmak istedim
işte benim önerdiklerim....

2 Katlı Patates Salatası için tık tık 

Fellah köftesi için tık tık


Havuçlu kek tarifi için tık tık



Kolay Mor Lahana Salatası tarifi için tık tık


Çikolata Soslu Kek tarifi için tık tık


İrmik Tatlısı tarifi için tık tık


13 Mart 2014 Perşembe

Portakal Yatağında Kereviz Salatası

portakal dilimi üzerinde kereviz salatası nasıl yapılır?
portakallı kereviz salatası
kereviz salatası tarifi




herkese merhabalar portakalın ve kerevizin vakti geçmeden eski tariflerden portakal dilimi üzerinde kereviz salatasını güncellemek istedim
bu aralar ne hikmetse insanların yaptıkları hataları görmezden gelmekle meşgulum
stres,heyecan durumları bende baya karışmış durumda ama hayırlısı bakalım

portakal dilimleri üzerinde kereviz salatası tarifi için

2 orta boy kereviz
yarım limon suyu
4 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
1 çay bardağı ceviz
zeytinyağı
nane
portakal..

kerevizi kabuklarını soyup rendeleyiniz
üzerine kararmaması için limon suyu ekleyiniz
yoğurt mayonez ve sarımsağı rondodan dişe gelecek şekilde çekilmiş cevizi rendelenmiş kereviz ile karıştırınız
üzerine zeytinyağı dökünüz
portakalı dilimleyerek servis tabağına diziniz ve üzerlerine kereviz salatasından ekleyip
nane dökünüz

afiyet olsun