BLOĞUMA HOŞGELDİNİZ

OĞLUMLA EVDE MACERALARIMIZI,ETKİNLİKLERİMİZİ,YAPTIĞIM ŞEKERLERİ...

OKUDUKLARIMI,GÖRDÜKLERİMİ,İLGİMİ ÇEKENLERİ...

BURADA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BADEM ŞEKER EVİ






11 Mart 2014 Salı

Fırında Yoğurt Nasıl Yapılır?

fırında yoğurt yapımı
fırında yoğurt mayalama
pratik yoğurt yapımı



Gönlünü yıkayıp arıtmamışsan, habire abdest alıp durmaktan fayda bekleme...
MEVLANA
 
 
Herkese merhabalar
bugün Mevlana'nın bu sözü etkiledi beni
her zaman hayatımızda güzel insanlarla karşılaşacak değiliz maalesef
herkesin de Müslümanlığı kendinedir Allah la kul arasına girilmez elbet ama çevremde ki bazı kişilerin hal ve tavırları o kadar itici ve yanlış geliyor ki bana bazen çileden çıkıyorum.
Tüm Müslümanlık görevlerini dört dörtlük yerine getiriyormuş gibi davranıp
dedikodu yaparak,vicdansız merhametsiz davranarak,hastaya yaşlıya kadına yardım etmeyerek,
helalden bahsedip haram yiyerek ancak kendini kandırırsın etrafında sırf çıkar için dolaşan insanları kandırırsın demek geçiyor içimden ama diyemiyorum susuyorum...
edep için susuyorum...
 
 
 
bugün çok dertlendim hemen tarifime geçeyim
geçenlerde bir arkadaşımdan duymuştum
denemek için sütçü aradım bulamadım
tesadüf eseri bir dükkanın önünden geçerken gördüm
siparişimi verdim
süt iyi çıkmazsa diye kurt düştü ama denemekte fayda vardı
iyiki de sipariş vermişim gayet güzeldi
ben bu yöntemi çok sevdim
evde kendi yoğurdum olsa daha lezzetli olabilirdi ama bir daha ki sefere artık bu market yoğurdu ile mayalandı
merak edenlere işte tarifi
 
*2 kilo süt
*1 kase yoğurt(orta boy çerez kaselerinden kullandım klasik bir model bir çok evde mevcuttur)
*bir çimdik tuz
 
şeker koymadım isterseniz 1 tatlı kaşığı koyabilirsiniz
 
 
*sütü güzelce kaynattım yaklaşık 1 kilodan biraz fazla kalmıştır
*ılımaya bıraktım
*ılındığında fırını ısınması için 10 dk boyunca 100 derecede çalıştırdım
*bu arada da sütü mayaladım
*yoğurdu güzelce çırptım hiç tortu bırakmadım
sütü de süzgeçten geçirdim kaymak kalmaması için
*bir kaşık süt alıp yoğurda ekledim çırptım
biraz daha süt aldım ve yine yoğurda ekledim
sonra yoğurdu karıştırarak süte ilave ettim
*ısınan fırına koydum
10 dk beklettim kontrol ettim soğumaya başladığında tekrar 5 dk 100 derecede ısıttım
2. kez fırın soğuduğunda yoğurdu çıkardım ve hiç sallamadan peteğin üstüne koydum
sabaha kadar beklettim sabah buzdolabına koydum sertleşmesi için
akşam saat 5.30 da buzdolabından çıkarabildim
siz 5 saat kadar bekletseniz yeterlidir ben ancak işten gelip çıkardığım için uzun sürdü
tadı gayet güzeldi hemde içime sinerek tüketicem
bundan sonra yine aynı yöntemi kullanıcam
fırında olması garantili geldi bana
çıkarttığımda zaten tutuyor gibiydi o bile içimi rahatlattı..
afiyet olsun..
 

8 Mart 2014 Cumartesi

DÜĞÜN ÇORBASI

Düğün çorbası nasıl yapılır
düğün çorbası tarifi
pratik düğün çorbası


 
Herkese merhaba ah nasıl mutluyum sıcağı sıcağına yeni bir tarif verebildiğim için umarım bu hızla devam edebilirim
 benim çok sevdiğim bir çorbadır düğün çorbası
özel davet sofralarına çok yakıştırırım
başka tarif şekilleri vardır belki ama bu tarif bana pratik geliyor
denemek isteyenler için işte malzemeler ve yapılışı.
 
 
Malzemeler:
150 gram et
1 çorba kasesi et suyu
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
1çorba kaşığından biraz az sıvı yağ
karabiber
tuz
yarım limon suyu
 
 
öncelikle etler haşlanır ve haşlanan etler ince bir şekilde kıyılır
yağ ve un tencerede kavrulur üzerine yavaş yavaş et suyu ve 1 çorba kasesi su ilave edilir
kaynamaya başladığında etler ve limon suyu  ilave edilir iyice kaynatılır ,tuz ve karabiber ilave edilir
son olarak üzerine yağ yakılır
 
not: unun topaklanmaması için sürekli ve hızlı karıştırılmalıdır
 
not: et suyunu çıkarırken 1 adet orta boy soğan koyarsanız et suyu daha lezzetli olacaktır
fakat soğanı et suyu kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra çıkarınız çok baskın bir tat oluşturmasın..
 
 
 
 
 
 


6 Mart 2014 Perşembe

COLESLAW

Coleslaw nasıl yapılır?
coleslaw tarifi?




 
 
 
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
 
Herkese tekrardan merhaba ohh sonunda bir tarif yayınlayabiliyorum.
Bugün aklıma esti coleslaw bütün gün iş yerinde sayıkladım durdum
KFC'de yediğim bir tatta yapmadım
şekerli olarak pek benim damak tadıma uygun değil
kendimce bir tarif uydurdum çakma coleslaw oldu bu tarif ama
umarım beğenirsiniz
 
 
Malzemeler:
1 tabak beyaz lahana
2 orta boy havuç
mısır
5 çorba kaşığı yoğurt (suyunu da kullandım)
1 çorba kaşığı mayonez
tuz
1 çay kaşığından az şeker ( siz şekerli seviyorsanız 1 çay kaşığı kadar koyabilirsiniz)
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
 
 
 
lahanalarını çok ince ve küçük olarak kıyıp tuz ile öldürün
havuçları rendeleyip dondurulmuş mısır ilave edin
diğer malzemeleri de bu karışıma ekleyin
işte çakma coleslaw hazır
 
afiyet olsun...
 
 
 
 


24 Şubat 2014 Pazartesi

ÖZLEDİM BLOĞUMU....




UZUN UZUN HATTA ÇOK UZUN BİR ARADAN SONRA MERHABA....
BLOĞUMA TEKRAR YAZIYOR OLMAK ÇOK HEYCANLANDIRDI BENİ
ÖZLEDİM  YAZMAYI,BLOGGER ARKADAŞLARIMI,TAKİPÇİLERİMİ ,O GÜZEL YORUMLARINI
LAKİN BU MOLAYI BİRAZ DAHA UZATABİLİRİM.
AMA BU SEFER SÖZ GERÇEKTEN ÇOK KISA SÜRECEK BU AYRILIK.
YAZICAĞIM KONULAR BİLE BAŞLIK BAŞLIK ELİMDE KAĞIDIM KALEMİM NOTLAR ALIYORKEN BUNLARI SİZLERLE PAYLAŞMAMAK OLMAZ ELBET.
BİRKAÇ AY İÇİNDE TEKRAR GÖRÜŞMEK ÜZERE SEVGİLER...

18 Eylül 2013 Çarşamba

Ajvar Sos,Kışlık Hazırlık Serisi (Domates Soslu Biber Turşusu,Kırmızı Biber Salçası)Kurutmalıklar

ohh sonunda bilgisayarın başına geçebildim ve bloğuma tarif ekleyebiliyorum.
aslında daha önce eklemiş olduğum bir tarif
geçen yılda yapmıştım ajvar sos
malzemeleri biraz daha azdı.
kışın çok sevince bu sosu bu yıl biraz daha fazla yapmaya karar verdim hatta komşumla biraz fazla abarttık o kadar kırmızı biberi ve diğer malzemeleri pazardan eve taşımak hem komik hem de yorucuydu.işte malzemeler ve vazgeçemediğim lezzet ajvar...
6 kilo domates
5 kilo kırmızı biber
2 kilo havuç
3 kilo patlıcan
yarım kilo yeşil köy biberi
yarım çay bard. sıvı yağ
tuz
karabiber
arzuya göre sevdiğiniz baharatlar
8 9 diş sarımsak
yapılışı:
patlıcan ve biberler közlenir
havuçlar kızartılır
domatesler rondodan geçirilir önce domatesler kaynatılır suyu çekmeye başlayınca közlenen malzemeler ve havuçlar rondodan geçirilir domateslere eklenir baharatlarda katılır kaynatılır.
son olarak yağ eklenir ve biraz daha kaynatılır sıcak sıcak temiz kavanozlara konur kapakları kapatılır ve ters çevrilir bir gün ters şekilde bekletilir ve daha sonra serin bir yere kaldırılır.

bu malzemeler ile 6 adet bu mini kavanozlardan 13 tanede yarım kiloluk kavanozlardan çıktı

ajvarrın yanında görünen biberlerde domates soslu biber turşusu
malzemeler 1 kilo Arnavut biberi
1 kilo domates( bu arada tüm soslarda domatesleri armut domatesten kullanıyorum)
yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı kadar yağ
2-2,5 çorba kaşığı kaya tuzu
1 fincan sirke 3 4 diş sarımsak

domatesleri maydonozu sarımsakları rondodan geçirdim kaynattım diğer malzemeleri de ekledim ve kavanozlara dizdiğim Arnavut biberlerinin üzerine ekledim.

 
her yıl yaptığım gibi bu yılda biber salçamı eksik etmedim
kırmızı biberler haşlandı rondodan geçirildi acı biberde eklenip kaynatıldı tuz eklenip sıcakken kavanozlara konuşup ters çevrildi.(kilo olarak belirtmiyorum ben 3 kilo kırmızı biberden yaptım sizler daha fazla kırmızı biber kullanıyorsanız kilosunu arttırabilir ya da azaltabilirsiniz)
 
menemenlik ve sadece domates soslarım
çok fazla yapmadım her birinden 4 yarım kavanoz bana tüm kış yetiyor
 


 
bunlarda kurutulanlar kiraz sapı,patlıcan,biber...
 
başka başka neler yaptım dolmalık biber bu yılda dondurucuya koydum
olmazsa olmaz taze fasülye elbette
mürdüm eriği reçeli
kayısı reçeli
üzüm şerbeti
yeşil ve kırmızı biberleri minik kesip buzdolabı poşetlerine koydum geçen kışta yapmıştım çok pratik oluyor bulgur pilavına ya da yemeklere ekliyorum.patlıcan ve biber közlemesi olmazsa kış geçmez:)
 nasıl yaptığıma bakmak isterseniz tık tık
şimdilik yapabildiklerim bunlar sıra turşularda
 
bu arada turşu ya da bu şekilde sos yaparken mutlaka cam kavanoz kullanın
plastik kaplar sağlığa çok zararlı
şimdi belki diceksiniz ki herşeyde kanserojen madde var olsun dikkat edebildiğimiz kadar edelim.
kiraz saplarına gelince zayıf biri olsamda kışın ıhlamurun içinek minik bir tutam atıyorum şifa niyetine:)
afiyetler olsun Rabbim ağız tadıyla tüketmeyi nasip etsin tüm kışlık hazırlığı yapanlara
 
 

13 Eylül 2013 Cuma

Yeniden Merhaba



Tekrardan herkese merhaba uzun zamandan beri yoktum ki zaten ne zamandır bloğumu ihmal etmiştim
Vakit buldukça girmeye çalışıyorum aslında 
Nasıl olduğumu merak eden arkadaşlarım olduğunu düşünüp yazmaya başladım.
Çok şükür iyiyim ama hayatımda değişiklikler yapmaya karar verdim yeni kararlar aldım.
Uzun zamandır iş yerindeki sorunlarımı düşünüp KPSS' ye girmeye karar verdim 
Umarım hazırladığım çalışma programını uygulayabilirim.
Bu sürede bloğuma eklenecek o kadar çok post oldu ki nereden başlayacağımı bilemiyorum.
Sizleri çok özledim inşallah artık bloğuma devam edebilirim
Sevgiler....

26 Haziran 2013 Çarşamba

Doğal Çamaşır Deterjanı


Herkese merhabalar uzun zamandır bende organik takıntısı başladığından bahsetmiştim. Çamaşır deterjanı ve şampuana ciddi takmış durumdayım. Henüz şampuan denemesinde bulunamadım ama en kısa zamanda onu da denemeyi düşünüyorum.
Daha önce yapmış olduğum sabun tozunu bloğumda paylaşmıştım. Şimdi ise bunu daha çamaşır deterjanı haline nasıl dönüştürebilirim diye temizlik malzemeleri reyonunu gezerken karşıma çamaşır sodası çıktı (çamaşır sodasını matikli aldım). Denemek için aldım ve sonuçtan gayet memnun kaldım.ölçüm ise 4 adet beyaz kalıp sabun (ben hacı şakir kullandım)
1 kilo matikli çamaşır sodası....
sabunları rendenin en minik gözü ile toz haline gelicek şekilde rendeledim.(toz şeklinde olması önemli büyük kaldığı zaman tıkanıklık yapabilir)
çamaşır sodası ile karıştırdım ve çamaşır makinasının gözüne değil çamaşırların arasına kattım.
göz kısmına risk almak istemediğim için eklemedim (deterjan gözünü tıkayabilir o yüzden çok ince rendeleyin ve çamaşırların arasına katın)
şimdi gelelim yumuşatıcıya.günlük kıyafetlere yumuşatıcı kullanmıyorum sert olmuyor olsa bile önemli değil burada amaç kullanılan ürünlerin içerisinde ki kanserojen katkılardan arınmak.bunu düşünerek kullanınca psikolojik baskı ortadan kalkıyor.
hepimiz o kadar çok alıştık ki bu deterjanların yumuşatıcıların ohhh mis gibi kokusuna başta yadırganmıyor mu evet yadırganıyor ama en organiğinden olduğunu düşününce olumsuz fikirler uçup gidiyor.zaten beyaz sabun kokusunu benim gibi sevenlerdenseniz ohh hiçbir sorun kalmıyor. yumuşatıcıyı sadece havlularda nevresim takımlarında kullanıyorum ama kesinlikle kıyafetlerde kullanmamaya kararlıyım.
sevgiler...

20 Haziran 2013 Perşembe

Vişne Dondurucuda Nasıl Saklanır?


Herkese merhabalar bloğumda ara sıra Mevlana nın sözlerini paylaşıyorum okudukça beni rahatlatan bu cümleler umarım sizlerinde hoşuna gidiyordur...
***
 
Şimdi vişnenin tam zamanı
ağaçlardaki vişneler toplanmayı bekliyorlar bende dün topladım ve hemen yıkayıp dondurucuma koydum.Bu yıl pek reçel yapmayı düşünmüyorum eşimle pek reçel seven insanlar değiliz.
organik olması açısından tek çeşit reçel yapıp kaldırıcam zaten hafta içi pek kahvaltıda yapabildiğimiz söylenemez. pazardan pazara yapabildiğimiz eni konu kahvaltımızda tek çeşit reçel bize yetiyor da artıyor bile diyebilirim. keşke imkan olsa da oturup hafta içi de yapabilsek ama maalesef atıştırmak zorunda kalıyoruz.
vişne reçeli de yapmıcağım için hepsini buzdolabı poşetlerine bölüştürüp buzluğuma kaldırdım.
bu arada önemli bir detay vişnenin saplarını atmadım.
kurutmaktayım kışa bu saplardan güzel çaylar yapıcaz ıhlamurun içine koyucaz aynısını kiraz sapları içinde uygulayabilirsiniz onlarında resimleri gelicek kısmetse.
peki ben yaklaşık 5 kilo vişneden ne yapıcam.
kakaolu keklere çok yakışıyor çıkartıp çözdürüyorum ve çekirdeklerini ayırıp yarım şekilde kek karışımına ekleyip pişiriyorum çok lezzetli oluyor brownilere çok yakışıyor.
ayrıca sütlü tatlılara vişne peltesi de yapılabilir bu yıl onuda denicem
yaptığınız vişne reçeliniz biterse kışın marketlere başvurmadan dondurucunuzdan alıp yapabilirsiniz.
şimdiden herkese kolay gelsin
sevgiler...




facebook sayfamı ziyaret etmeyi ve hatta beğenmeyi unutmayınız

http://tr-tr.facebook.com/pages/Mutfa%C4%9Fimda-Neler-Oluyor/304993242878135

11 Haziran 2013 Salı

Biberiye Nasıl Kurutulur ve Faydaları Nelerdir?

herkese merhabalar her ne kadar yaz geldi yoğun bir dönemde olmuş olsam da her zaman aklımdasınız. Geçenlerde duymuştum biberiye otunun ne kadar faydalı olduğunu
Tesadüfen karşıma bahçede çıkıverdi daha önce dikkate almadığım bu ot meğer ne kadar değerli ve önemliymiş Rabbim bizler için neler yaratıyor herşey de sağlık var
bende başladım toplamaya gölgede kurutuverdim. Arkadaşlarıma da danıştım ki onlarında bahçelerinde varmış ve et yemeklerine zeytinyağının içine koyuyorlarmış. bende kuruttuktan sonra zeytinyağı şişemin içine bir tutam atıverdim birazını da et yemekleri için ayırdım sonra baktım olmayacak paylaşmak güzeldir komşum içinde topladım şimdi kurumadalar..
işte biberiyelerim ve netten araştırdıklarımın derlemesi ile faydaları
 
*Sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılır,
*sabah yorgunluğundan ve üşümekten şikayet edenler biberiyeden yararlanabilirler
*anti-kanserojen etkiye sahiptir,
*kanser hücrelerinin zamanla yok olmasına yardımcı olur
*baş ağrılarına ve romatizmaya iyi gelir
*kan şekerini düşürücü ve kanı sulandırıcı etkisi vardır
*saç dökülmesini önler,
*tansiyonu düşürür
*kansızlığa ve sarılığa faydalıdır

2 Haziran 2013 Pazar

Çamaşırlarınız Bembeyaz Olsun İstiyorsanız...

herkese merhabalar
uzun zamandır beyaz çamaşırlarım gözüme yeteri kadar beyaz görünmüyordu
çamaşıra bulaşığa çamaşır suyu kullanmayıda sevmiyorum.
içine binbir çeşit madde koyuyorlar
son dönemlerde evde çamaşır ve bulaşık deterjanı yapımına dair tarifler çoğaldı
içerisinde boraks denilen bir madde var
bende kendi sorunuma formül aramaya başladım madem bu kadar zararlı bu deterjanlar dedim sabun kullanımını arttırmak lazım.oturdum bir güzel minik bir kalıp sabun rendeledim.
deneme amaçlı olucağı için güzel olursa daha fazla yapar elimin altında bulundururum diye düşündüm.
beyazları attım makinaya deterjan gözüne  yaklaşık 1 tatlı kaşığı deterjan 1 çorba kaşığı sabun rendemden ilave ettim yıkadım.makinadan çıktığında sonuca kendim bile inanamadım kokusu mis kendi tertemiz.ohhh çektim.
bu arada yumuşatıcı kullanmıyorum deterjanı da azaltarak bir nebze olsun içimi rahatlatıyorum.
herkese hayırlı pazarlar sevgiler
benim çamaşırım az olduğu için çok kullanmadım siz kullandığınız deterjan ölçüsüne göre ayarlayınız.

21 Mayıs 2013 Salı

Bezelye Dondurucuya Nasıl Konur?

resim alıntıdır

Herkese merhabalar bezelye zamanı geldi de neredeyse geçicek
dün pazardan bezelye aldım ve hemen hazırlayıp dondurucuma koydum
geçen yılda kış hazırlıkları bölümünde paylaşmıştım sizlerle o nedenle bu yıl fotoğraflamadım
öncelikle bezelyeleri ayıklayıp temizledim
sonra üzerine sıcak su ilave ettim ve 10 dakika kadar tuttum
süzüp soğuk su ekledim 10 dakika daha beklettim yine süzüp 15 20 dakika kadar iyice süzülüp kurumasını bekledim.daha sonra buzdolabı poşetlerine bölüştürdüm ve poşetleri düz bir şekilde dondurucuma yerleştirdim.yapmak isteyenlere kolay gelsin.
herkese sevgiler....

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Çikolatalı Çilek Demeti

herkese merhabalar
geçenlerde şirin tarifler bloğunun sahibi sevgili şirineciğimin bloğunda görmüştüm
çok hoşuma gitti benim için eşimin doğum gününe güzel bir fikir oldu
bende yaptım eşim çok beğendi görsel olarakta lezzet olarakta çok güzel oluyorlar
sizlerde davetlerinize,doğum günlerine hazırlayabilirsiniz.

 
****
gelelim ki göz sorunuma
aylardır geçmek bilmeyen kaşıntı ve kızarıklık bu sabah işe gidiceğim vakitte bomba gibi düştü
aynaya bile bakmak içimden gelmedi
neyse ki inadımı kırıp doktora randevu alabildim.
polenler beni mehvetti...
 


12 Mayıs 2013 Pazar

Yaprak Sarması Dondurucuda Nasıl Saklanır? Affetmek Kırılmaktan Daha Zor...

Herkese selamlar
birkaç gündür vicdanımı dinlemelerdeydim
düşündüm düşündükçe dersler aldım ve anladım ki hayatta affetmek kırılmaktan daha zormuş.
Bundan birkaç yıl evvel yaşadığım bir olay vardı ki beni derinden yaralayan
ruhuma yaralar açan.
Belki bazıları için gayet normal şeyler gibi görünse de benim için hiç kolay değildi.
Bu olayı unutmak çok zor oldu.Günler geçti aylar yıllar kızgınlıklarım her geçen gün arttı.Düşündükçe ağırlaştı.Ama öyle bir olay oldu ki affetmesem bile konuşmak zorunda kaldığım.affetmiş gibi görünmek sanırım en zoru olucak.
Ama hayat ya yaşanıyor böyle şeyler ne yazık ki
 keşke herkes ağzından çıkana dikkat etse.....
***
Yaprak Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Sarma Nasıl Saklanır?


Artık yavaş yavaş salamuralık yapraklar çıkmak üzere iken bende geçenlerde pazardan Ege'nin taze asma yapraklarından aldım.Salamura yapmayı sevmiyorum ya da biliyorsunuz ki tembel olduğum için uğraşmak istemiyorum. Aldığım yapraklar epey fazlaydı yarısını sarıp yarısını da sarmadan dondurucuya koydum.dondurucuya koyarken buzdolabı poşetlerine porsiyonluk koyup donduruyorum tadında herhangi bir değişme olmuyor
yaprakları öncelikle tuzlu suda 10 dakika kadar haşladım
süzüp soğuttum ve poşetlere koyup dondurdum
sarma içinde aynı yöntemi kullandım
haşlanmış asmaları sarıp dondurucuya koydum
yapıcağım zaman çıkartıp çözdürüyorup yapıyorum.
*****
annemle kahve keyfimizden mini bir fotoğraf
tüm annelerin anneler gününü kutlarım...
 
bu arada facebook sayfamızdan bizi takip etmeyi unutmayın