BLOĞUMA HOŞGELDİNİZ

OĞLUMLA EVDE MACERALARIMIZI,ETKİNLİKLERİMİZİ,YAPTIĞIM ŞEKERLERİ...

OKUDUKLARIMI,GÖRDÜKLERİMİ,İLGİMİ ÇEKENLERİ...

BURADA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BADEM ŞEKER EVİ






26 Kasım 2012 Pazartesi

Mutfağımda Acaba Yine Neler Oluyor?



yoğun geçecek bir haftaya başlamış bulunuyorum
besmele mi çektim kollarımı sıvadım
bakalım neler çıkıcak mutfaktan
bu arada herdemlezzet-Arzu dan aldığım pırasalı börek tarifini yapmış bulunmaktayım ama henüz fotoğraf çekemedim en kısa zamanda bitmeden çekip haftaya eklicem:D
tarif için tık tık 


25 Kasım 2012 Pazar

Bu Yılın Aşuresi

aşure tarifi için biraz geç kaldım sanırım
ancak kendime gelebildim
geçen yıl ki aşure tarifim için tık tık 
tarifini tekrar yazmıcam çünkü birebir aynısı
cumartesi annemle beraber yaptık
sadece  bunun içine badem ceviz fındık koyduk 


23 Kasım 2012 Cuma

Ayva Kompostosu

grip yine kapımda..
3 gündür içmediğim ilaç yapmadığım şey kalmadı
yediğim portakalın mandalinanın haddi hesabı yok
yine de yatmamakta ısrar ediyorum
yatarsam daha kötü olucam diye ayakta geçirmeye çalışıyorum
iş yerinde de sıkı sıkı giyinicem diye altım kaval üstüm şişhane dolaşıyorum
bu akşam kendime söz verdim daha dik durmaya çalışıp hasta modundan çıkıcam çünkü burnumu silmekten öksürmekten hapşırmaktan yoruldum sıkıldımm
Rabbim kimseleri hasta etmesin hastalarada şifalar versin inşallah

bu arada da birkaç gün önce yaptığım ayva kompostosunu eklemek istedim
herşey göz kararı aslında
yine tarif 2 kişilik :D

malzemeler ve yapılışı
yarım ayva (küp küp doğradım)
1 bardak su
2 karanfil
yarım bardaktan biraz fazla şeker (tatlı severler için eğer sevmiyorsanız daha az kullanabilirsiniz)

*şekeri ve suyu ocağa alıp kaynattım
*kaynayan şerbete ayvaları ilave ettim
*kısık ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık 20 dakika kadar pişirdim
*ayvalar iyice yumuşayınca karanfilleri attım
*2 dakika tutup çıkarttım
*soğutup servis yaptım
afiyetler olsun


20 Kasım 2012 Salı

Portakal Reçeli& Ayva Reçeli

geçen pazar gününü reçel yapma günü ilan ettim kendime
bol bol reçel yaptım 
hayır neden birşeyi abartma gereği duyuyorum bilmiyorum
gelelim tariflere
bugün 2reçel tarifini vericem

öncelik Ayva Reçelinde olsun
malzemeler 2 adet büyük ayva ( biz 2 kişilik mini bir aileyiz bu kadar reçeli yiyebiliceğimizi düşünmediğimden malzemeler az )
1 buçuk su bardağı şeker 
yarım su bardağı su ( siz katı seviyorsanız su koymayabilirsiniz)
yarım limon suyu
5-6 adet karanfil

*öncelikle ayvayı rondodan çektim ( rende ile uğraşmak istemedim rondonuz yoksa rendeleyebilirsiniz)
*şekeri suyu ilave edip ocağa koydum
*ara sıra karıştırarak kaynamaya bıraktım,kaynarken içine karanfil attım 2 3 dakika tutup karanfilleri çıkardım

*iyice kaynayınca limon suyunu ilave edip 5-6 dakika daha kaynattım ocaktan aldım.






Portakal Reçeli 

malzemeler
3 adet portakal 
1 buçuk su bardağı şeker
1 su bardağı su
yarım limon suyu


öncelikle portakalları yıkayıp rendeledim(keklerde kullanılmak üzere kaldırıldı)
sonra hiç soymadan tencereye koyup kaynattım 

su kaynayınca portakalları 3 defa soğuk suda 15 dakika kadar beklettim
acısını aldım
geri kalan kabuklar rahatlıkla soyuldular

küp küp kestim tekrar soğuk suya koyup 10 dakika kadar beklettim
o arada su ve şekeri kaynattım portakalları kaynayan şerbete ilave edip özleşinceye kadar pişirdim yaklaşık yarım saat sonra limon suyu ekledim 5 dakika daha kaynattım 



afiyetler olsun
iyi akşamlar...

19 Kasım 2012 Pazartesi

Nar Reçeli

geçenlerde tutturdum nar reçeli yapıcam da yapıcam
annem diyor olmaz,arkadaşlar diyor olmaz
ben yapıyım de dedim siz hele bir görün
tadımlık da olsa yaptım
nar kesme engelli biri olarak eşimden yardım aldım
narı 4 e bölüp elma şeklinde kesti ve gerisi bana kaldı




malzemeler
2 adet epeyce büyük nar
1 buçuk su bardağı şeker ( biraz tatlı geldi eşime siz çok şekerli sevmiyorsanız 1 su bardağı ekleyebilirsiniz benim için iyidi)
çeyrek limon suyu
yarım çay bardağından biraz daha az su

narı ayıkladım ve 1 çay bardağı ayırıp geri kalan taneleri rondodan güzelce çektim
eğer taneler kalırsa blanderdan da çekmenizi öneririm
nar suyunun içine şekeride ekleyip ocağa aldım biraz su ilave ettim kaynayana kadar beklettim
iyice kaynayınca üzerinde oluşan köpükleri aldım ve taneleri ilave edip tekrar 15 dakikaya yakın ara sıra karıştırarak kaynattım.
en son limon suyunu ekledim 2 3 dakika daha kaynattım ve ocaktan aldım

şunuda belirtmeliyim ki tadı nasıl oldu diye sorarsanız
süperr,ben bu tadı asla unutamam,vazgeçemem diyemicem ama değişiklik isteyenler hep aynı reçelleri tüketmekten sıkılanlar yapabilirler
afiyetler olsun iyi akşamlar...

18 Kasım 2012 Pazar

Bugün Mutfağımdan Çıkanlar....

bugün mutfağımdan çıkanlar işte bunlar tarifler haftaiçi verilicek
(reklamlardan sonra gibi oldu ama şuan çook yorgunum bilgisayar başında yazı yazıcak bile halim yok hem temizlik hem bol bol reçel yapmak beni yordu)

ayva reçeli


nar reçeli


portakal reçeli


ve son olarak eşimin teflon tavada yaptığı kestaneler
bu arada pişmemiş hallerini çekebildim çünkü hazıra konmak için koltukta yerimi aldım



16 Kasım 2012 Cuma

Havuçlu Kek

aslında hiç keyfim yok bugün yeni bir tarif vermek için ama epeydir bekledi
sıkıntılı birgün geçirdim
cuma günü bol bol dualar ettim Rabbime
ama bir kere daha öğrendim dost dediklerine güvenmemek gerektiğini
Allah'a havale ettim hepsini.....
 neyse geçeyim tarife
havuçlu kek tarifini daha önceki denemelerimde bir türlü birşeyler eksik diyip yayınlamaktan vazgeçiyordum
sonunda tarifi bulabildim
hani inadım da inattır ya illa kendi versiyonum olucak başka tarife bağlı kalmıcam diye diye sonunda tuttu.
pişerken epey bir bekledim sabırsızlandım ama değdi sanırım
işte bol fındıklı, fıstıklı ,tarçınlı kekimin tarifi


3 yumurta
4 orta boydan daha büyük havuç
10 adet iri ceviz
10 adet fındık
2 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
yarım çay kaşığı karbonat(şart değil)
2 su bardağı un ( bardak ölçüleri bardakların büyüklüklerine göre değişiyor
kıvamı katı olacak şekilde ayarlayın ona göre ekleme azaltma yaparsınız)
2 su bardağı şeker (çok tatlı olmasını istemiyorsanız 1,5 bardak yeterli)
1 çay bardağı süt
öncelikle şeker ile yumurtaları çırptım daha sonra kabartma tozunu vanilini ilave edip diğer malzemeleri ekledim bu arada havuçları rendelemedim rondodan incecik çektim cevizler ve fındıklarıda onun içine ekleyip tekrar çektim böylelikle fındık ve cevizler dişe gelicek şekilde kaldı
180 derecelik fırında yaklaşık 35 40 dakika kadar pişirdim.
dilerseniz süslemek için üzerine pudra şekeride dökebilirsiniz afiyet olsun



14 Kasım 2012 Çarşamba

Yeşil Mercimekli Erişteli Köy Çorbası

bu nasıl bir isim oldu böyle upuzun
ama çorbanın asıl adını bilmiyorum
ben köy çorbası diyorum aslında ama nedense yeşil mercimekli ve erişteli olduğunu belirtmek istedim
çok sevdiğim çorbalardan biridir aslında
soğuklar her geçen gün artarken çorba yapmayı sıklaştırdım
hem şifa niyetine hem de çok sevdiğim için vazgeçemiyorum çorbadan
işte malzemeleri ve tarifi

hmmm aslında tarifi vermek benim için zor yani çorba yapımını baştan anlatmak zor
çünkü ben bu çorbayı her mercimek yemeğinden sonra yapıyorum
mercimek yemeği bereketlidir illa tencerenin dibinde biraz kalır
yani bizim evde öyle
bende atılmasın diye değerlendirmek için yaparım bu çorbayı
ama bu sefer ölçüleri ile vermeye çalışıcam


1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı erişte
5 su bardağı su( katı olursa 6 su bardağı)
tuz nane pulbiber

soğanlar kavrulur salça ilave edilir su ve mercimekler eklenir 5 dakika pişirilir
kaynayan suya erişteler ilave edilir ve baharatlar katılır erişteler pişince ocaktan alınıp servis yapılır

benim artan yemektan sonra yaptığım ise
1 kaşık salça ilavesi su kaynatıp erişteleri baharatları ilave ediyorum erişteler pişince servis ediyorum


afiyetler olsun....


Kolay Mor Lahana Salatası

daha önce yaptığım mor lahana turşusunu yayınlamıştım
ama bu seferki hem yapılıp beklemeden tüketilen hem de kolaylık olması açısından hazırlanıp buzdolabına konan bir tarif
üstelik bunu hazırlayınca içim rahat oluyor
dolapta hazır salatam var diyip ekstra salata yapma tembelliğime devam ediyorum
mor lahana turşusundan farkı sirke ile değil limon suyu ile hazırlannıyor olması ve daha kısa sürede hazırlanıp daha kısa sürede tüketilmesi

1 orta boy kırmızı lahana
1  çorba kaşığı tuz (kaya tuzu kullanmadım normal tuz ile yapıyorum tuzu eksik gelirse yerken de ekleyebilirsiniz)
1 limon ya da damak tadınıza bağlı limon suyu
su
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı sirke(arzuya bağlı ben her zaman salatalarıma hem sirke hem limon suyu kullanıyorum)

öncelikle kırmızı lahanayı ince kesip tuz ile ovalıyorum
bu işlemde lahana daha yumuşak oluyor
tuzla ovaladıktan sonra yarım saat dinlendiriyorum
cam kavanoza yerleştirip
1 diş sarımsak ve limon suyu, su hazırlayıp lahanalara ekliyorum
eğer kavanozda boşluk kalırsa su ilave etmeye devam edebilirsiniz 1 çay kaşığı sirke de ekleyip kapatıyorum salatamız 1 saat sonra tüm hafta tüketilmek için hazır:D
sirke ile yaptığım kırmızı lahana turşusu için tık tık...

13 Kasım 2012 Salı

Yorgunluğumu Alan Tek Şey...Ballı Muz


evet bunu kesinlikle söylemeliyim
tüm günün yorgunluğunu alan akşamları yediğim bir mini kase ballı muz
1 adet muzun üzerine 1 çorba kaşığı bal ve
fındık ceviz badem hindistan cevizi ekleyip yemek gibisi yok.....


12 Kasım 2012 Pazartesi

Bir Akşam Yemeği Sofrası

eşinize şık bir masa hazırlamak isterseniz
pratik göksu sefası ve yıldız şehriyeli pilav eşliğinde
çarçabuk hazırlıcağınız mezelerle sürpriz yapabilirsiniz.

masada neler vardı

baharatlı zeytinyağ(şarköy den aldığım zeytinyağlardan)
kırmızı lahana turşusu (dolabımda her zaman bulunur her pazar yapılır bir hafta içinde tüketilir :)  )
yoğurtlu mayonezli beyaz lahana salatası


peçeteler ikea dan
pembe kurdele ile takım haline dönüştüler :D


mini bir not:D

11 Kasım 2012 Pazar

Göksu Sefası...

geçenlerde annemin yemek kitaplarını karıştırırken rastladım bu tarife
ismi pek afili geldi
aslına bakılırsa çook basit bir tarif
işte malzemeler
patlıcan
yoğurt
sarımsak
sıvı yağ
kırmızı toz biber
tuz

patlıcanları karnıyarık yapar gibi kızartıyoruz
sarımsaklı yoğurt yapıp
ortasını açtığımız patlıcanla buluşturup üzerine kırmızı toz biberle yağ yakıyoruz

evet görmüş olduğunuz gibi bildiğimiz patlıcan kızartmasının başka bir versiyonu
ama görüntüsü süper
afiyetler olsun....




7 Kasım 2012 Çarşamba

Kakaolu Cupcake Tarifi

evde yine mis gibi tarçın kokuları esti
bu aralarda pek bir hamaratlığım üstümde yine
bazen gelip geçiyor böyle:D
tarifler birikiyor birikiyor uzun bir liste oluyor ancak yapabiliyorum
tarif annemden
tvde görmüş nerde gördüğünü hatırlamıyor sade cupcake tarifiydi her zamanki gibi yeni malzemeler eklemeden yapamadım.bu huyumdan vazgeçemiyorum.
kakaolu cupcake tarifi:

malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı yoğurt
yarım su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı kakao
yarım çay kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un
bir çimdik tuz

üzeri süslemek biraz size kalmış ister şeker hamuru ile ister renklendirilmiş krem şanti ile

tüm malzemeleri  karıştırıp
kek kıvamına getiriyoruz
cupcake kalıplarına döküp 180 derecelik fırında 20 25 dakika kadar pişiriyoruz
kürdan testine tabii tuttuktan sonra pişmişse çıkartıp süslüyoruz


cupcake yaparken neleri yanlış yaptım :(

keşke daha kalın bir cupcake kağıdı kullansaydım
ya da 2 kat kullansaydım daha güzel bir görünüm olabilirdi
netten kağıt siparişi vermem gerekiyor



şimdi tüm günün yorgunluğunu bırakıp çayımı kekimi alıp televizyon keyfi yapma vaktidir
herkese iyi akşamlar...



6 Kasım 2012 Salı

Pazılı Börek

bir manavda ıspanak ve pırasa bulunmaz mı
evet bulunmuyormuş işte
ıspanak yok mu yok pırasa yok mu yok
bende kaderime mahkum olup
pazı aldım.nasıl olsa ıspanakgillerden dedim pazılı börek yaptım
 malzemeler
yarım demet pazı
1 baş soğan
tuz,1 çorba kaşığı salça
4 yufka
pulbiber
çörekotu
susam
1 yumurta sarısı

iç harcı için 1 kahve fincanı sıvı yağ
4 kaşık yoğurt


iç malzemeleri iyice karıştırıp bir kenarda beklettim
o arada soğanı kavurup salçayı ekledim pazılarıda koyup 15 dakika kavurdum
tam yufkayı yağlanmış fırın tepsisine serdim
en alta yoğurtlu harç üzerine yufka pazılı harç yufka yoğurt  ve yufka şeklinde tepsi böreği hazırladım
üzerine yumurta sarısı sürdüm çörekotu susam pulbiber ekleyip 15 dakika 175 derecelik fırında pişirdim
afiyet olsun
herkese iyi akşamlarr....

Un Kurabiyesi

ne zamandır canım kurabiye yapmak istiyordum
zaten eşimde söyleyip duruyordu
sen eskiden ne güzel kurabiyeler yapıyordun da şimdi şeker hamurlu kurabiye yapmaktan unuttun diye.bende nurşen abla hazır un kurabiyesi tarifi yayınlamışken yaptım.
tüm malzemeleri ölçüleri
http://nurlumutfakta.blogspot.com/2012/11/un-kurabiyesi-pastane-usulu.html
buradan alabilirsiniz.
hiçbir değişiklik yapmadım sadece fırınımın üst kısmını fazla yaktığım için üzeri baya bir kızardı bende suçumu kapatmaya pudra şekeri döktüm.
bu arada yan facebooktan bloğumu beğenmeyi unutmayın :)

4 Kasım 2012 Pazar

Etli Patlıcan Kebabı

patlıcanın her haline bayılan biri olarak patlıcanı evden eksik etmemeye gayret gösteriyorum.
bu aralar et tüketimide mide rahatsızlığından sonra arttırmış bulunuyorum

patlıcan kebabı için malzemeler:
yarım kilodan biraz az dana kuşbaşı
4 arpacık soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası( kırmızı biber sosu)
2 büyük patlıcan
1 orta boy patates
tuz
pul biber
2 çay kaşığı sıvı yağ
isterseniz biber ve domates ilave edebilirsiniz

öncelikle dana etini tencereye hiç yağ koymadan 20 dakika kadar kavurdum
daha sonra içine yağı ve salçaları ilave ettim
küp kesilen patlıcan ve patatesi ekleyip 1 su bardağı su ile patlıcanlar ve patates pişene kadar pişirdim.
afiyet olsun..



2 Kasım 2012 Cuma

yorgun hallerdeyim..

pazartesi gününü saymazsak 4 gündük haftamız son buldu
ahhh hiç bitmicek sandım
tatil arkasına epey yorucu bir haftaydı.
eve gelip vurup kafayı uyusam diyorum ama işler bana bakıyorrr ben işlere
ne yaptım bunca iş beni beklerken ohh aldım bilgisayarımı kucağıma oturdum bloğuma yazıyorum.
sefam olsun  bu akşamda böyle olsun.
yok yok bu tembelliğimin nedeni açık aslında yarın tatil bende tatil moduna çoktann girdim bile...