BLOĞUMA HOŞGELDİNİZ

OĞLUMLA EVDE MACERALARIMIZI,ETKİNLİKLERİMİZİ,YAPTIĞIM ŞEKERLERİ...

OKUDUKLARIMI,GÖRDÜKLERİMİ,İLGİMİ ÇEKENLERİ...

BURADA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BADEM ŞEKER EVİ






31 Aralık 2011 Cumartesi

İyi Seneler

her yeni yıla girerken hayallerimiz olur,umutlarımız olur elbet
koca bir yıl deriz kocaman bir yıl.aslında o kocaman dediğimiz bir yıl ne kadar kısa sürede bitiveriyor.
nasıl girersen yeni yıl o kocaman yıl öle geçermiş
öle mi geçer (?) bilmem ama 2012 bize şans getirsin inş.
herşeyin gönlümüzce olması dileğiyle.iyi seneler mutlu mutlu yıllar

29 Aralık 2011 Perşembe

Şeker Hamurundan Yeni Yıl Kurabiyelerim

şeker hamurundan kurabiye tarifi,şeker hamurundan kurabiye

yeni yıl için aldığım minik çam ağacımızı şeker hamurlu kurabiyeler ile süsledim.
çam ağacı şeklinde yaptığım kurabiyelerim bugün baya aksiliklere maruz kalsada oldu :)
iş yorgunluğunun üzerine mutfakta uzun sürecek işlerle uğraşmak epey yordu beni
ama sonuç süper oldu.yeni yıl için beklemedeler çam ağacımın üzerinde.


28 Aralık 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Pırasa

 buakşam menümüzde zeytinyağlı pırasa vardı
geçenlerde de yapmıştım fakat resmini çekme fırsatım olmamıştı.
birde fazla almışım ki sormayın çürüyüp bozulacak diye korktum.
fakat hepsini doğrayıp buzdolabı poşetlerine ayırıp buzluğa attım ve bozulmasına fırsat vermedim
yapılışına gelince
yarım baş soğan 1 tutam pirinç
2 kesme şeker
pırasa
limon suyu
1 çorba kaşığı salça
tuz
soğanları zeytinyağında  kavururken bir tutam pirinç ekliyoruz( benim bu sefer ki tutamım biraz fazla oldu :))  )
salçayı şekeri tuzu ekleyip pırasalarıda koyuyoruz suyunu ekleyip ( 2 bardak kadar koydum) pişiriyoruz.
afiyet olsun...
yanınada minik 2 kişilik salata yaptım
salata yine bol nar ekşiliydi seviyorum ben bu nar ekşisini ya :)

26 Aralık 2011 Pazartesi

Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye & Kardan Adam:)



Pastırmalı kuru fasulyenin yanına elbette ki karışık turşu gider:)

aslında bu pilavdan kardan adamı yılbaşı menüsüne eklemeyi düşünüyordum ama eşim başka şeyler isteyince bizim kardan adam kuru fasulyenin yanına kaldı :)
pilavımın ölçüsü 1 su bardağı pirince 2 su bardağı ılık su. bir bulyon becel yağ ve birazda sıvı yağ
pirinci yağda kavurup 2 su bardağı ılık su ve bulyonu ekliyoruz.
kapağını hiç açmıyoruz
bu arada pirinçleri çok yıkamıyoruz 5 dk suda bekletmek yetiyor.kardan adamın gözlerine karanfil ve burnuna havuç taktım:)

pastırmalı kuru fasulyeye gelince
valla bu fasulyeyi siz ne kadar haşlıyorsunuz bilemiyorum ama ben epey epey fazla haşlıyorum
yani yaklaşık 4 su bardağı haşladım. çünkü artanını buzluğa koyuyorum 2 kişi olduğumuz için azar azar pişiriyorum.
1 soğanı yağda  kavurup içine 1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası tuz ve 1 diş sarımsak ekliyoruz.4 dilim pastırma kullandım siz arzuya göre arttırıp azaltabilirsiniz.2 kişi içinde 1buçuk su bardağı haşlanmış fasulye koydum.su ekleyip biraz pişirdim 5 dk kadar ocakta bekletip güveçlere koydum ve 10 15 dk fırında beklettim
çok lezzetli oldu yanına da tabiki en iyi karışık gitti
ve kış salatası turp ve havuç rendesi.afiyet olsunn...

25 Aralık 2011 Pazar

Yeni Yıl Hazırlıklarım Mum Süsleme




evimin köşesinden görüntü :) yeni mum çalışmam çok yakıştılar köşeme

Islak Kek Yeni Yeniden....

geçenlerde eşimin iş yerinden arkadaşı yeni eve taşınmıştı.
hep birlikte karar vermişler şirket olarak oturmaya gidilcekti
epeyde kalabalık olduk.8 aile birden off off düğün evi gibiydi resmen.
ama çok güzel geçti
bol neşe muhabbet. en kısa zamanda tekrarını beklemekteyiz.
herkes birşeyler yapıp götürdü.banada ıslak kek yapmak düştü yoğun istek üzerine.pek bir beğenildi ıslak kekim.yine çok gururlandım:)
işte kekimin yapılış aşaması.ölçülerini 2 katına çıkardım tarifine buradan bakabilirsiniz
http://zeynepinmutfakmaceralari.blogspot.com/2011/11/kakaolu-kek-slak-kek.html

şeker ve yumurtayı iyice çırpıyoruz

süt eklenmiş hali

Kış Menekşem

iş yerimde masamın üzerinde duran kış menekşem.

22 Aralık 2011 Perşembe

Yemek Sonrası Kahve Keyfi

yemek sonrası günün yorgunluğuna en iyi kuşkusuz türk kahvesi iyi geliyor   

Makarna Salatası


buakşam iş yerindeki yoğunluğumdan dolayı pek halim kalmadığından pratik yemekler tercih ettim.
makarna salatasını eşimde bende seviyoruz.
yanına patates kızartması ile süper gidiyor.yapılışına gelince
malz. makarna
hazır garnitür kullandım ( siz hazır kullanmak istemiyorsanız patatesi havucu bezelyeyi tek tek haşlayabilirsiniz)3 diş sarımsak
yoğurt
mayonez,kornişon turşu
tuz pulbiber,nane,sıvıyağ

makarnayı haşlayıp süzdükten sonra tüm malz. karıştırıyoruz.makarna salatamız hazır oluyor:)
bu arada yağını haşlanırken koyuyorum makarnalar birbirine yapışmaması için
salatanın içine daha sonra ayrıca yağ kullanmıyorum.

21 Aralık 2011 Çarşamba

Yeni Yıl Hazırlıklarım Ve Eyvah !! Kitap Ayracım Kayboldu :(

maleseff geçenlerde ebruli kitap ayracımı kaybettim.
çok üzüldüm çünkü ebru sanatını çok severim.
ne yapalım bundan sonra daha dikkat etmek gerekiyor demek ki
üstelik geçenlerde D&R de kitap bakarken çok hoş kitap ayraçları görmüştüm
içime mi doğmuş ne...
ama çarelerin tükenmediğini düşünerek bende kendi ayracımı idareten kendim yaptım:)
anneme aldığım yeni yıl hediyesini paketlemek için
ayrıca bir hediye paketi almıştım
uzun zaman oldu oturma odasında durup duruyordu.
bende yarısını değerlendirmek istedim.
hem yeni yıl için mumlar hem de kitap ayracı yaptım.
daha önce bu teknik ile sabun süslemiştim. şimdi mum süsledim. kırmızı objelerime çok yakıştı.
ayrıca yeni yıl ağacımıda çekmek isterdim ama daha hazır değil sanırım biraz daha aşamalardan geçmesi lazım :)



20 Aralık 2011 Salı

Balkabağı Pastası ve Canım Babamın Hediyesi

canım babam geçen gün iş yerime gelirken hediye getirmiş
kendi elleri ile yaptığı gemi.. o kadar mutlu oldum ki anlatamam.evimin baş köşesinde yerini aldı.
daha öncede birçok el emeği hediyesi vardı ama bunun yeri farklı oldu galiba.
konsolumun üstündeki objelerimede çok uydu. sizlerlede paylaşmak istedim

bal kabağı pastama gelince
geçen gün yaptığım kabak tatlısı arttı ve 2 gece yedikten sonra eşimle huyumuz daha yemiyoruz.
bende ziyan olmasın diye başka bir formul bundum ve pasta yaptım.
malzemeler bal kabağı püresi yaklaşık 2 bardak kadar gelmiştir
1 kutu kremşanti
1 paket petibör büskivi
1 su bard. süt

yapılışı: 1 bardak süt ile 1 paket kremşantiyi ( kutunun içinden 2 paket çıkıyor 2sinide kullanıyoruz)
çırpıp hazırlıyoruz.
kabağıda püre haline getiriyoruz.
kek kalıbında yaptım ben henüz orta boy bir yanmaz cam kalıbım yok :)
yeni gelin evi sayılır daha eksikler var elbet
kalıbın en altına kremşanti üstüne 1 kat petibör diziyoruz bak kabağı ve yine petibör diziyoruz
yani 1 kat kremşanti 1 kat büskivi 1 kat balkabağı püresi
en üst kata hem kremşanti hemde kabak püresi koydum fındık ve hindistancevizi ile süsledim
buzdolabında 2 3 saat beklettim. muhteşem oldu. çok hafif ve pratik bir pasta oldu. misafirim geliceği zamanda ilk yapıcağım pasta listesine girdi bile.
afiyet olsunn

18 Aralık 2011 Pazar

KABAK TATLISI


ne zamandır kabak tatlısı yapmak istiyordum
en sevdiğim tatlılar arasında da yerini alır zaten
pek şerbetli tatlıları sevmediğim için hafif tatlıları tercih ediyorum.
kabak tatlısını yapmak için aldığınız kabak çok önemli
biraz sarımsı bir kabak tercih ettim bu arada büyük kabah almadım onu itiraf edeyim
soyulmuştu aldığım kabaklar çünkü benim onu soymaya pek kuvvetim yok :)
kabakları küp küp kestim ve bir kat toz şeker ekledim üzerine yine kabak ve yine üzerine toz şeker ekledim ve çok az su ekledim kendi suyunu salıyor çünkü ocakta yumuşayana kadar bekletip ceviz ve hindistan cevizi ile süsledim. ceviz bu tatlıya çok yakışıyor yenicekse cevizli yenmeli diye düşünüyorum.afiyet olsun....

16 Aralık 2011 Cuma

Coco Star Kurabiye




coco star kurabiye nasıl yapılır tarifi
kurabiye için 2 yumurta ( birinin sarısı kullanılcak akı harç için)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
125 gram margarin
aldığı kadar un
1 çay bardağı kakao
( çay bardaklarım biraz büyük normale göre 1.5 gelir )

hepsini karıştırıp güzel bir hamur oluşturuyoruz.

harç için 1 yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri
1.buçuk su bardağı hindistan cevizi
3 çorba kaşığı süt

hepsini karıştırıp top yapıyoruz.

üzerindeki krema için
2 çorba kaşığı kakao
1 buçuk su bardağı süt
3 çorba kaşığı toz şeker yarım çay bardağı su
yaklaşık 2 çorba kaşığı un( kıvamına göre ayarlamak gerekio çok katı ya da sıvı olamamalı)
hepsini karıştırıp ocakta kaynatıyoruz

önce kurabiye hamurunu avcumuzda açıp içine harcı koyup kapatıyoruz
yağladığımız tepsiye koyup 175 derecede 20 dakika pişiriyoruz
fırından çıktıktan sonra sıcakken kremayı koyup afiyetle yiyoruz.

15 Aralık 2011 Perşembe

Tarhana Çorbası

türk damağının vazgeçilmez çorbası tarhana.
bizim tarhanamız emek ister sabır ister. eskiden komşuların yaptığı tarhananın başına oturur bende elimi değdirebilmek için can atardım.günlerce kurusun diye beklerlerdi.sonra herkes payına düşeni alırdı.diğer komşularada birer kase tarhana verilirdi.bu da bizim trakyanın tarhanası.
kim bilir ne emekle yapıldı yine.
3 çorba kaşığı tarhana
4 su bardağı su
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası.
3 kaşık tarhanayı 4 su bardağı suda 1 -2 saat bekletiyoruz sonra ocağa alıp içine sarımsağı salçayı ekleyip
kaynayıncaya kadar sürekli karıştırıyoruz biraz sıvı yağ ilave edip üzerine pul biber serpiyoruz.
afiyet olsun...

14 Aralık 2011 Çarşamba

Paçanga Böreği

malz.
yufka 
pastırma 
kaşar peyniri
arzuya göre domates ve biber
yufkaları üçken kesip içine çemensiz pastırma ve kaşar peyniri koyuyoruz sonra sarıp yağda kızartıyoruz.ben domates ve biber koymuyorum ama sizler ekleyebilirsiniz.
afiyet olsun..

12 Aralık 2011 Pazartesi

Yoğurtlu Patlıcan Salatası

2 adet közlediğim patlıcanların kabuklarını soyup zeytinyağı ile karıştırdım.
yoğurt tuz ve bir diş sarımsakla karıştırıp pul biber ile süsledim

Kış Çorbası

kış çorbası nasıl yapılır?
1 adet kereviz
1 adet soğan
2 patates
1 havuç
( isterseniz pırasa ıspanak yaprağı lahana yaprağıda ekleyebilirsiniz)
bütün malz. tencereye koyup haşlıyoruz haşlanınca blanderdan geçirip ayrı bir soslukta salça ile yağı yakıyoruz biraz nane karabiber bulyon ekleyip çorbamızı kaynatıyoruz.
pişince afiyetle içiyoruz...

11 Aralık 2011 Pazar

ÇİBÖREK ( çiğ börek)

çibörek tarifi çibörek nasıl yapılır

eskiden beri vazgeçemediğimiz tat çibörek. anneme babaannemden gelen annemden de bana gelen tarif.dilimizde çibörek çiğ börek olarak değişse de eskişehir civarlarında eski adını devam ettirmektedir.
birkaç günden beri canım nasıl çibörek istiyordu.bugüne kadar annem yapıpta ben hazıra konduğumdan hamurun tam ölçülerini bilmiyordum. bugüne kadar işim sadece böreği kapatıp kızartmak olmuştu.
hemen anneme telefon ettim ve ölçülerini alıp hamurunu tuttum.
ilk deneme için çok başarılıydım.sanırım mütevazilik yapamıyorum değil mi :)
yanınada misler gibi ayran yaptım. zaten başka birşeyi yakıştıramıyorum yanına.
tarifine gelince hamuru için: 1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
aldığı kadar un ve tuz
malz. hepsini karıştırıp kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurup dinlendiriyoruz.
bu arada ölçüler 2 kişilik yaklaşık 8 adet çıktı sizler arttırabilirsiniz
iç malz. içinde 1 adet soğan karabiber tuz su ve göz kararı kıyma. bu karışımıda sulu olarak hazırlıyoruz.

hamuru açıp içine kıymalı karışımdan koyup kenarlarını yuvarlayıp kesiyoruz.
sonra kızgın yağda kızartıyoruz. fakat çok hızlı pişiyor adı üstünde çibörek çok tutunca kuru oluyor pişmemiş gibi gözükebilir gözünüze ama pişiyor.
afiyetler olsunn



sabah kahvaltısına krep

krep tarifi krep nasıl yapılır

yapması çok kolay bir o kadar da besleyici krep tarifi
krep için
 2  yumurta 3 çorba kaşığı un ve süt
normalde ben göz kararı yaptığım için tam ölçüleri yok elimde
2 yumurtayı çırpıyoruz ve biraz tuz ekleyip un ilave ediyoruz
bu aşamada yavaş yavaş süt ilave ediyoruz
kıvamı ne çok akışkan ne de çok katı olucak
teflon tavayı ( krep tavası olursa daha iyi elbette ama minik bir tavam var onunla yapıyorum ben)
ocağa alıyoruz biraz ısınınca margarini bir kağıt havlu yardımı ile tavaya sürüp bir kepçe yapmış olduğumuz karışımdan ekleyip alt üst pişiriyoruz.
en çokta havada sallama hoşuma gidiyor ne yalan söyleyeyim.
afiyet olsun

10 Aralık 2011 Cumartesi

Aşure Nasıl Yapılır?

aşure tarifi aşure nasıl yapılır
eskiden beri pek tatlıyı sevmesemde aşureye bayılırım.süslemesi çok hoşuma gidiyor:)
malz. 2 bardak buğday
yarım su bard. nohut
yarım su bard. fasulye
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı pirinç
1 kilo  + 1 su bardağı toz şeker
kuş üzümü
fındık
dolmalık fıstık
kuru kayısı
kuru incir
kuru üzüm
tarçın
nar


buğdayı bir gece önce 4 5 saat ıslatıyoruz ve sonra kaynatıyoruz( düdüklü tencereniz varsa düdüklüde ıslatmadan da kaynatabilirsiniz benim düdüklü tencere fobim olduğu için normal tencerede yapıyorum)
yine nohutu ve fasulyeyi bir gece önceden haşlıyoruz .
ertesi günde buğdayı kaynatmaya devam ederken içine fasulye ve nohutları ekliyoruz kaynamaya devam ederken önce şekeri sonra pirinci 1 bardak suda pişiriyoruz pişen pirincide
buğdayların içine ekliyoruz küçük küçük kestiğimiz incirleri kayısıyı ve suda bekletilmiş kuru üzümü buğday karışımına ekiyoruz .eğer suyu az olursa bu aşamada su ekleyebilirsiniz. şekeride az gelirse şeker ekleyebilirsiniz. 1 portakal kabuğu rendesinide ekledikten sonra kaynamaya bırakıyoruz
sulu olursada biraz nişasta ekleyebilirsiniz.
hepsi piştikten sonra kaselere koyup üzerine tarçın,kuş üzümü,fındık ( fındıkları ben rondoda çekip koyuyorum) dolmalık fıstık ,nar ekleyip soğuduktan sonra afiyetle yiyoruz.

6 Aralık 2011 Salı

Güveçte Etli Sebze Yemeği


karışık sebzeli güveç
malz.
dana kuşbaşı
1 patates
1 kabak
1 domates
1 soğan
biber ve domates salçası
karabiber,pulbiber,tuz
kaşar

öncelikle etleri 2 bardak suda haşlıyoruz.
başka bir tencerede sırası ile soğanları yağda kısık ateşte kavurup içine haşlanmış etleri atıyoruz bir patatesi küp küp kesiyoruz hepsini karıştırırken 1 patlıcanı küp küp kesip tuzlu suda bekletiyoruz
tencereyi devamlı karıştırarak patateslerin yumuşamasını sağlıyoruz içine patlıcanlarıda atıp 3 4 çorba kaşığı et suyu tuz karabiber pulbiber salça ekleyip bu karışımı güveçlere koyuyoruz.en son güvecin üzerine küp küp kesilmiş domatesleri koyuyoruz en üstte kaşarları koyup fırında yaklaşık 15 dk kadar pişiriyoruz afiyet olsunn...

5 Aralık 2011 Pazartesi

Yalancı Çerkez Tavuğu

yalancı çerkez tavuğu nasıl yapılır ? dün akşam işten çıktıktan sonra o kadar yorgun olmama rağmen yinede çerkez tavuğu yapmayı başarabildim.iyikide yapmışım çok lezzeti oldu.yemek yapmak beni motive ediyor galiba yorgunluğum falan kalmadı.önce tavukları haşladım yaklaşık 1,5 su bard.su koydum
haşladıktan sonra tavukları minik minik parçaladım.üzerine ayrı bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırladım yoğurdun içine biraz maydanoz ceviz dereotu tuz mayonez ekledim.ve tavuğun suyundan 2 çorba kaşığı su ilave edip tavukların üzerine döktüm.süslemek içinde pul biberden yağ yaktım( pulbiberi yakarken içine 1 tatlı kaşığı biber salçasıda ilave ediyorum) mutlaka deneyin çok güzel olduu.eşimle bayıldık.